22. априла 2020. године обиљежава се 50 година Дана планете Земље (Earth Day).

Дан планете Земље има за циљ да повећа свијест људи о угрожености животне средине, као и да се за њега ангажује што шира јавност.

Тема Дана планете Земље 2020. године је климатска акција. Велики изазов, али и огромне могућности дјеловања против климатских промјена, издвојили су ово питање као најутицајнију тему за 50. годишњицу Дана планете Земље.

Ипак, због пандемије коронавируса Дан планете Земље први пут у својој историји обиљежава се дигитално. Посјетите данас интернет страницу https://www.earthday.org/ и пратите догађаје широм свијета којима ће се обиљежити овај дан.

Генерална скупштина Уједињених нација одредила је 22. април за „Међународни дан Мајке Земље“ резолуцијом усвојеном 2009. године, придруживши се на тај начин грађанским групама које су и раније славиле „Дан планете Земље“.

Дан планете Земље први пут обиљежен је 1970. године протестима против загађења ваздуха у САД-у.

Двије године касније, Конференција Уједињених нација о човјековој средини 1972. године у Штокхолму означила је почетак глобалне свијести о међузависности људи, других живих врста и наше планете, као и успостављање Свјетског дана заштите животне средине 5. јуна и Програма Уједињених нација за животну средину (UNEP).

Године 1992, Агенда 21, Рио декларација о животној средини и развоју и Изјава о принципима одрживог управљања шумама усвојене су од стране више од 178 влада на Самиту о Земљи у Рио де Жанеиру, првој великој конференцији на којој је одрживи развој био главно питање о којем су расправљале државе чланице.

Од тада напори за очување животне средине доживљавају експоненцијални раст: Самит о Земљи у Јоханезбургу 2002. године; проглашење 2008. године међународном годином планете Земље; званична Декларација о дану Мајке Земље Уједињених нација 2009. године која се придружила другим платформама у њиховој прослави Дана планете Земље; Рио+20 самит, Самит о климатским акцијама 2019. године и COP25 фокусирани на постизање Паришког споразума, итд.