Република Кирибати је мала држава у Тихом океану која се састоји од атолских острва. Иако мала површином, само се ова држава налази на сјеверној, јужној, западној и источној хемисфери.

У свијету постоје многе државе које се простиру на три хемисфере. То су земље које пресијеца екватор (на примјер, Кенија и Бразил). Такође, то су и земље чија територија пролази кроз Гринички меридијан (на примјер, Француска и Мали) или кроз 180° меридијан (попут Русије).

Међутим, само се територија Кирибатија налази на пресјеку нулте паралеле (екватора) и 180° меридијана. Кирибати би имали „конкурента“ да постоји копно на пресјеку Гриничког меридијана и екватора. Али ту се налази Гвинејски залив. Такође, ни на пресјеку нулте паралеле и 180° меридијана нема копна (већ само вода Тихог океана).

Такав положај на географској карти заправо се показује да и није баш толико повољан. „Држава четири хемисфере“ је у опасности, јер су већина атолских острва низије, а држави пријети поплава уколико ниво мора додатно порасте. Стога је један од приоритетних праваца спољне политике Кирибатија скретање пажње на проблем глобалног загријавања.

Република Кирибати има и других разлога за понос, такође географске природе. Прво, Република Кирибати посједује највећи атол у свијету ‒ Божићно острво (или Киритимати), у Линијском архипелагу (средишња полинезијска спорада), а друго, саставни дио Кирибатија су острва Феникс, која представљају данас највећи морски резерват у свијету.

Кирибати су острвска држава смјештена у централном дијелу Тихог океана. Припада групи острва која се називају Микронезија. Простире се на преко 1.351.000 km² у предјелу око екватора. 33 острва од којих су састављени Кирибати подијељена су у три групе: Гилбертова острва, Феникс острва и Линијска острва. Сва острва су атоли, осим Банаба острва у Гилберт групи. Укупно их је 21 насељено. Највећи дио становништва живи на Гилберт острвима. На Кирибатима укупно живи око 100.000 становника.

Извор: National Geographic Россия