Међународни дан музеја, 18. мај, обиљежава се широм свијета од 1977. године на препоруку ICOM-а (Међународни савјет музеја). Циљ обиљежавања је подизање свијести о важности музеја као носилаца културне размјене за развој друштва.

Имајући у виду новонастале околоности у вези пандемије, музејска дјелатност тренутно се одвија на интернет платформама, те музеји широм свијета бесплатно приказују своје поставке и изложбе.

„Музеји за једнакост: различитост и укључивост“ тема је овогодишњег обиљежавања Међународног дана музеја, са акцентом на кључну улогу музеја у друштву и промоцију културне размјене у оквирима УН-ових циљева одрживог развоја.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У складу са ситуацијом су и препоруке у вези обиљежавања Међународног дана музеја које иду у правцу активности на дигиталним платформама. Према препорукама ICOM-a направљена је интерактивна мапа на којој су доступна сва дешавња поводом обиљежавања овог дана широм свијета. Све активности поводом обиљежавања in situ одгођене су до новембра када ће се обиљежити Европска ноћ музеја (14. новембар) и 74 године од оснивања ICOM-а (16. новембар).

Француско Министарство културе и комуникација 2005. године установило је манифестацију Европска ноћ музеја чија је водећа идеја већа приступност музејима кроз бесплатан улаз и продужено радно вријеме до касно у ноћ. Европска ноћ музеја својим мултимедијалним садржајима привукла је пажњу масовне публике, а од 2006. године обиљежавању се придружују и Музеј Републике Српске и Музеј савремене умјетности Републике Српске.

За више информација о начину обиљежавања ових важних датума за музејску дјелатност посјетите интернет странице Музеја Републике Српске и Музеја савремних умјетности Републике Српске.