Тренутно се широм свијета налазе 132 супервисока небодера у разним фазама изградње.

Извор: World Economic Forum

Крајем 20. вијека, супервисоки небодери (зграде висине веће од 300 метара) још су били ријеткост у свијету. Постојала су само 24 супервисока небодера, од којих се половина налазила у америчким градовима (нпр. Empire State Building, Willis Tower, Atlanta’s Bank of America Plaza).

У табели су приказани ти супервисоки небодери у 1999. години, према бази података Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). Изузев оригиналних кула Свјетског трговинског центра у Њујорку, све остале зграде и даље постоје.

Извор: World Economic Forum

У 21. вијеку сваке године направљен је бар један супервисоки небодер. Само у 2019. години у свијету је изграђено више тих невјероватних структура него што их је укупно постојало 1999. године.

У табели је приказано 20 највиших небодера завршених у посљедњих 20 година.

Извор: World Economic Forum

Лидери у изградњи супервисоких небодера свакако су Кина и Сједињене Америчке Државе. Уз активности које одражавају економски успон земље, Кина је незаобилазна тачка у разговору о супервисоким небодерима. У посљедње двије деценије, супервисоки небодери изграђени су у око 30 кинеских градова. У дугој историји изградње небодера у Њујорку, занимљиво је примијетити да је у посљедњих 15 година изграђено 8 од 10 највиших зграда.

Наравно, ниједан разговор о небодерима није потпун без спомињања Дубаија. Ниједан град на Земљи није му раван са величином изградње супервисоких небодера ‒  што је изванредан подвиг с обзиром на величину УАЕ у поређењу са остала два лидера у изградњи, Кином и Сједињеним Америчким Државама. Током протеклих 20 година, у Дубаију су изграђена 23 супервисока небодера, укључујући четири која су виша од Емпајер стејт билдинга.

Бурџ Калифа у Дубаију највиша је зграда на свијету.

Извор: World Economic Forum

https://www.weforum.org/agenda/2020/06/charting-the-last-20-years-of-supertall-skyscrapers/?fbclid=IwAR34qg2NG0QqxVLR_BSvneJIzLN60erIKQ0QheIdPOBVwnd1fSmuSd_n7Lg