У недјељи обиљежавања Дана планете Земље  (22. април) одржан је једнодневни семинар за наставнике и професоре географије у петак 26.04. 2024.  године у амфитеатру ПМФ-а у организацији Географског друштва Републике Српске, Студијског програма географија Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци и Републичког педагошког завода Републике Српске. Семинару је присустовало преко 90 наставника и професора запослених у основним и средњим школама из великог броја школа широм Републике Српске.

Семинар је третирао стручна и методичка питања наставе географије, њене улоге у систему образовања и развоју савременог друштва.

Присутни су изнијели низ проблема са којима се суочавају у реализацији наставе, примједбе на наставне планове и програме, садржаје и актуелност уџбеника и друге проблеме у циљу осавремљавања и побољшања наставног процеса, образовања и васпитања младих.

 

 

Семинар је завршио препорукама за покретања иницијатива за унапређење географског образовања и будућу едукацију наставника.

Присутни географи су се сложили да само усаглашеним заједничким радом наставника, наставничких факултета, Републичког педагошког завода и Географског друштва Републике Српске могу утицати на позитивне промјене у образовном систему, који мора брзо реаговати на изазове друштва, да би образовање одговорило савременим потребама и било у корак са временом.

Аутор  текста: проф. др Мира Мандић