+ Квиз поводом Свјетског дана озонског омотача

Ове године славимо 35 година Бечке конвенције и 35 година глобалне заштите озонског омотача.

Живот на Земљи не би био могућ без Сунчеве свјетлости. Али иако Сунчева свјетлост омогућава живот, озонски омотач омогућава живот какав познајемо. Овај стратосферски слој штити Земљу од највећег дијела Сунчевог штетног ултраљубичастог зрачења.

Када су научници крајем 1970-их открили да човјечанство ствара рупу у овом заштитном штиту, упалио се аларм. Рупа у озонском омотачу узрокована гасовима који оштећују озонски омотач који се користе у аеросолима и уређајима за хлађење, попут фрижидера и клима уређаја, пријетила је да повећа број случајева рака коже и катаракте и да оштетити биљке, усјеве и екосистеме.

Глобални одговор био је нужан. Године 1985. усвојена је Бечка конвенција о заштити озонског омотача, године 1987. потписан је Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач.

16. септембра 2009. године Бечка конвенција и Монтреалски протокол постали су први споразуми у историји Уједињених нација који су постигли универзалну ратификацију.

Према Монтреалском протоколу Конвенције, владе, научници и индустрија сарађивали су на уклањању 99 % свих супстанци које оштећују озонски омотач.

Захваљујући Монтреалском протоколу, озонски омотач се опоравља и очекује се да ће се вратити на стање прије 1980. године до средине 21. вијека.

Као подршка Протоколу, амандман Кигали, који је ступио на снагу 2019. године, радиће на смањењу хидрофлуороугљеника, гасова са ефектом стаклене баште који имају снажан потенцијал за загријавање климе и веома су штетни за животну средину.

Свјетски дан озона, 16. септембра, слави достигнућа Бечке конвенције и Монтреалског протокола у заштити озонског омотача.

Програм Уједињених нација за животну средину (UNEP) поводом Свјетског дана озонског омотача припремио је квиз помоћу којег можете провјерити своје знање о озонском омотачу.

https://ozone.unep.org/ozone-day/ozone-life-35-years-ozone-layer-protection?fbclid=IwAR2qUU61xFm1edzDWKLABXxrLYvCSMkMUSItfGjWuT63nWVuyQiWc8w6r-g