Изузетно активна сезона урагана на Атлантику приводи се крају са рекордних 30 именованих олуја. Иако се сезона урагана званично завршава 30. новембра, тропске олује могу се развијати и након тог датума.

У 2020. години укупно је забиљежено 30 именованих тропских олуја (најјачи вјетар брзине 39 mph или већи), од којих је 13 постало ураган (најјачи вјетар брзине 74 mph или већи), укључујући шест снажних урагана (најјачи вјетар брзине 111 mph или више).

Ово је била сезона са највише забиљежених тропских олуја. Надмашила је 2005. годину, која је са 28 друга по броју забиљежених урагана.

Сезона 2020. године кренула је рано и брзим темпом са рекордних девет именованих олуја у периоду од маја до јула, а затим је брзо исцрпила листу са 21 именом олуја на Атлантику када се 18. септембра формирала тропска олуја Вилфред (Wilfred). Тек други пут у историји, грчки алфабет користио се за именовање олуја до краја сезоне, протежући се до 9. имена на списку, Јота.

Ово је пета узастопна година са натпросјечном сезоном урагана на Атлантику (18 од протеклих 26 сезона било је натпросјечно). Просјечна сезона има 12 олуја, шест урагана и три снажна урагана. Ова повећана ураганска активност приписује се топлој фази Атлантске вишедеценијске осцилације (АМО) која је започела 1995. године.

Извор: NOAA