Велики зелени зид је амбициозни афрички пројекат за постављање шумског зида дужине 5.000 миља (8.000 km) у борби против климатске кризе и једног од највећих изазова нашег доба ‒ дезертификацијом.

Регија Централни Сахел, у којој живи скоро 65 милиона становника, међу најрањивијим је регионима свијета на катастрофе и жариште је климатских промјена.

Иницијатива Велики зелени зид, коју је 2007. покренула Афричка унија, има за циљ да обнови деградирани пејзаж Африке и трансформише милионе живота у једном од најсиромашнијих региона свијета, Сахелу.

Када буде завршен, Велики зелени зид ће бити највећа жива грађевина на планети ‒ природно свјетско чудо дужине 8.000 km које се простире читавом ширином континента ‒ кроз централни Сахел, од Сенегала на западу до Џибутија на истоку Африке.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извор: https://www.independent.co.uk

У иницијативу Велики зелени зид сада укључено је више од 20 земаља Африке и за његову подршку је мобилисано и одређено више од осам милијарди долара.

11 земаља одабрано је за интервенционе зоне Великог зеленог зида: Буркина Фасо, Чад, Џибути, Еритреја, Етиопија, Мали, Мауританија, Нигер, Нигерија, Сенегал и Судан.

 

Извор: https://www.unccd.int

До 2030. године амбиција иницијативе је да се обнови 100 милиона хектара тренутно деградираног земљишта; изврши секвестрација (понирање) 250 милиона тона угљеника и створи 10 милиона зелених радних мјеста. Ово ће омогућити заједницама које живе дуж Великог зеленог зида да:

– обрађују плодну земљу, једно од најдрагоцјенијих природних богатстава човјечанства;
– повећају економске могућности за најмлађу популацију на свијету;
– повећају сигурност снабдијевања храном за милионе који свакодневно гладују;
– повећају климатску отпорност у региону гдје температуре расту брже него било гдје другдје на Земљи;
– створе ново свјетско чудо које се простире у дужини од 8.000 km широм Африке.

Извор: UNCCD