При рангирању највиших градова на свијету, узети су у обзир урбани центри са популацијом од милион и више становника, са надморском висином вишом 1.000 метара.

22 од 50 највиших градова заправо су главни градови.

На врху листе налази се боливијско градско подручје Ел Алто-Ла Паз, у којем живи више од два милиона становника на просјечној надморској висини од 3.869 метара.

Сљедећа четири града су за више од 1.000 метара нижи од Ел Алто-Ла Паза. Главни град Еквадора Кито је на другом мјесту са надморск висином од 2.784 метара; сљеде га Толука у Мексику (2.648 метара) и Коћабамба у Боливији (2.621 метара), а главни град Колумбије Богота (2.601 метара) заокружује првих пет највиших градова на свијету.

Примјетно је колико је Латинска Америка планинска. Од 10 највиших градова, три се налазе у планинским регионима Мексика, а четири од првих пет су у Андима.

Поред многих главних градова Јужне Америке, на листи највиших главних градова налазе се и Мексико Сити, Адис Абеба, главни и највећи град Етиопије, Техеран, главни град Ирана и Јоханесбург, највећи град у Јужној Африци.

Земље са највише високих градова су Кина и Мексико, са по осам градова.

Док су велики планински региони концентрисани у већем дијелу Азије, Латинске Америке и Африке, „западни свијет“ је углавном своје велике градове концентрисао близу нивоа мора.

САД и Канада имају само по један град у првих 50 највиших градова: Денвер и Калгари, у Стјеновитим планинама.

Упркос томе што се европски Алпи протежу кроз осам земаља, а и Аустралија и Нови Зеланд имају много планина довољно високих да се нађу на списку, ни Европа ни Океанија немају градове са више од милион становника смјештене на више од 1.000 метара надморске висине.

Извор: World Economic Forum