Сезона урагана на Атлантику 2020. године толико је активна да је скоро исцрпила редовну листу имена олуја. Ако се то догоди, грчка абецеда ће се користити тек други пут у историји.

14. септембра 2020. године, Амерички национални центар за урагане издао је савјете за пет именованих олуја над Атлантиком ‒ Паулет, Рене, Сали, Теди, Вики (Paulette, Rene, Sally, Teddy и Vicky). Тиме је изједначен рекорд постављен у септембру 1971. године.

Као што је предвиђала америчка Национална управа за океане и атмосферу, сезона 2020. забиљежила је изузетно велики број именованих олуја, достигавши слово V (Vicky) у понедјељак 14. септембра. Vicky је најранија забиљежена 20. именована олуја у Атлантику. Стари рекорд поставио је Vince 9. октобра 2005. године. Сезона урагана траје до 30. новембра. Остало је само име Wilfred.

Свјетска метеоролошка организација има ротирајуће листе имена по абецедном реду за тропске циклоне. Мијењају се мушка и женска имена, а спискови се користе сваких шест година. Ако је ураган посебно разарајући или смртоносан, његово име се повлачи.

Списак имена урагана укључује само 21 слово од 26, јер није лако пронаћи 6 одговарајућих имена (за 6 ротирајућих листа) које почињу са Q, U, X, Y и Z. У интересу сигурности имена морају бити лако препознатљива. Поред тога, она морају одражавати равнотежу између француских, шпанских и енглеских имена због географског покривања олуја широм Атлантика и Кариба.

Употреба грчке абецеде догодила се само једном 2005. године, када је коришћено шест имена из грчке абецеде. Била је ово рекордна година са разорним ураганима, укључујући Катрину, Риту и Вилму, чија су имена повучена.

Више детаља о томе како се именују тропски циклони можете прочитати на страници Свјетске метеоролошке организације (https://public.wmo.int/en/our-mandate/focus-areas/natural-hazards-and-disaster-risk-reduction/tropical-cyclones/Naming).

Извор: https://public.wmo.int/en/media/news/active-2020-hurricane-season-exhausts-regular-list-of-names?fbclid=IwAR2CLX07nkVXAETv-6T7ZTA6vdZ-ajXd0CH33kolyJLfpmwuHcH2grkTx90