Привидно међусобно приближавање Јупитера и Сатурна ће у понедјељак, први пут од 17. вијека, бити видљиво са свих мјеста на Земљи.

На небу 21. децембра 2020. године, на зимски солстициј, догодиће се блиски сусрет планетарних размјера који се није догодио од 1623. године.

Наиме, 21. децембра доћи ће до ријетке врло блиске конјункције Јупитера и Сатурна те ће нам се Јупитер и Сатурн те вечери на небу привидно наћи готово у истој тачки, одвојени један од другога свега 0,1°. (Јупитер и Сатурн у стварности уопште неће бити близу, већ милионима километара удаљени један од другога, али из наше перспективе, гледајући са Земље, они ће се поравнати и привидно јако приближити један другоме на небу.)

Јупитер и Сатурн привидно се на небу приближавају гледано са Земље сваких 19,85 година с обзиром на то да Јупитеру треба 11,86 година, а Сатурну 29,4 године да обиђе око Сунца и тада ту појаву њиховог блиског мимоилажења на небу називамо великом конјункцијом.

Конјункција у астрономији представља блиски привидни положај два (или више) небеска тела на небу када се посматра са Земље (или неког другог мјеста).

Извор: Guardian