Међународни дан биолошке разноликости обиљежава се сваке године 22. маја како би се подигла свијест о вриједности и значају биодиверзитета и неопходности његовог очувања и заштите.

Секретаријат Конвенције о биолошкој разноликости одлучио је да се овогодишњи дан обиљежи под слоганом „Рјешења се налазе у природи“ (“Our solutions are in nature”). Овогодишња тема наглашава да је биолошка разноликост кључна за одрживу будућност. Дизајн логотипа подсјећа на пузле које симболизују међусобну повезаност читавог живог свијета на Земљи.

 

Упркос технолошком напретку, наше здравље, приступ води, храна, лијекови, одјећа, гориво, склониште, енергија итд. зависе од здравих и живописних екосистема.

Нагласак бројних тематских догађаја, који ће се због пандемије углавном одвијати на различитим дигиталним платформама, биће стављен на наду, солидарност и заједнички рад на свим нивоима да будућност градимо у хармонији са нашим природним окружењем (#BuildBackBetter).

 

 

Скупштина Уједињених нација је 2000. године 22. мај установила као Међународни дан биодиверзитета у циљу подизања свијести о вриједности и значају биодиверзитета и неопходности његовог очувања.

Према Црвеној листи угрожених врста Међународне уније за очување природе, више од 31 хиљаде врста живог свијета налази се под ризиком нестанка.

https://www.cbd.int/

https://www.gdrsbl.org/dan-ugrozenih-vrsta/