Нову највишу метеоролошку станицу на свијету на 8430 метара поставили су научници National Geographic Society и непалског Универзитета у Трибхувану. До сада највиша метеоролошка станица на Монт Евересту била је на надморској висини од 8000 метара.

Нови алат за истраживање временских прилика на великој висини изузетно је важан: само су Монт Еверест и још неколико хималајских планина довољно високи да опрема може да мјери млазне вјетрове (енгл. Jet Stream), уски појас снажних вјетрова који окружују планету у горњој тропосфери, а утичу на вријеме на Земљи формирајући урагане, облаке и друге појаве.

 

Нова метеоролошка станица допринијеће бољем предвиђању климатских промјена и могућих катастрофа. То је нарочито важно јер ово је један од региона са најбржим промјенама климе у свијету, а врло је мало сазнања о томе шта се заправо догађа висинама преко 5000 метара, што је посебно забрињавајуће с обзиром на то да су ове планине важно извориште великих свјетских ријека (између 20‒25 % свјетске популације воду добија са Хималаја).

 

Извор:

National Geographic РОССИЯ, National Geographic