Највиша планина на свијету Монт Еверест је за 0,86 m виша него што је претходно званично израчунато, заједнички су објавили Непал и Кина.

Двије земље су се усагласиле да прихвате нову висину од 8.848,86 m.

До сада су се разилазиле око тога да ли да се сњежни покривач на врху урачунава у висину планине. Кинеске власти су раније сматрале да Монт Еверест треба мјерити до висине стијена, док су непалске власти тврдиле да треба укључити сњежни покривач на врху планине.

Према кинеском службеном мјерењу (8.844,43 m) планина је била четири метра нижа од мјерења Непала. Кинески геодети израчунали су своју званичну висину након што су 2005. године извршили мјерење планине.

Непалски владини службеници рекли су 2012. године да су под притиском Кине да прихвате кинеску висину и зато су одлучили да крену у ново мјерење како би “једном заувијек израчунали рекордну висину” Евереста.

Висина од 8.848 m коју је Непал користио за Монт Еверест утврђена је истраживањем Индије 1954. године, али по први пут је земља сада спровела сопствено мјерење врха.

Висине планина мјере се од средњег нивоа мора као основе. Дакле, мање је важно (тешко) утврдити гдје је врх, него гдје би било дно.

Непал је за свој ниво мора користио Бенгалски залив, али с обзиром да је Индија већ измјерила висину тачке ближе Евересту од залива, близу индијско-непалске границе, пружила је непалским геодетама висину на тој тачки. Одатле је Непал изградио мрежу мјерних станица које се протежу скоро 250 km до тачке гдје је Еверест прво постао видљив, стварајући ланац тачака чија се висина могла мјерити и сабирати.

Кинески геодети користили су Жуто море у источној провинцији Шандонг као своју основу на нивоу мора.

Неки геолози претпостављају да је велики земљотрес 2015. године могао имати утицаја на висину Монт Евереста. Земљотрес јачине 7,8 усмртио је скоро 9.000 људи у Непалу и изазвао лавину која је затрпала дјелове базног кампа на планини. Убијено је најмање 18 пењача.

Неки геолози кажу да је земљотрес могао да доведе до смањења сњежне капе на Евересту.

Научници су открили да су се неки други хималајски врхови, попут Лангтанг Химала, углавном сјеверно од Катмандуа који су били у близини епицентра, смањили у висину за приближно метар након земљотреса. Други тврде да је Монт Еверест, попут осталих хималајских врхова, можда временом нарастао због помјерања тектонских плоча на којима се налази. Али стручњаци кажу да велики земљотреси могу довести до тога да се тај процес преокрене.

Извор: BBC