Мото овогодишњег Свјетског дана земљишта који се обиљежава 5. децембра је „Одржавајте тло здравим и плодним, заштитите биодиверзитет земљишта“ („Keep soil alive, protect soil biodiversity“). Ове године кампања има за циљ подизање свијести о важности одржавања здравих екосистема за добробит људи.

Подстичући људе широм свијета да се активно укључе у унапређење здравља земљишта, кампања такође има за циљ борбу против губитка биодиверзитета земљишта. Ако не будемо брзо дјеловали, плодност земљишта ће и даље бити под алармантно великим негативним утицајима, што представља пријетњу глобалним залихама хране и безбједности хране.

Више инфографика о биодиверзитету земљишта погледајте ОВДЈЕ.

 

Више података о Свјетском дану земљишта можете пронаћи на сајту http://www.fao.org/world-soil-day/en/.

Међународна унија наука о земљишту (International Union of Soil Sciences ‒ IUSS) усвојила је 2002. године резолуцију којом предлаже да се 5. децембар обиљежава као Свјетски дан земљишта како би се прославила важност земљишта као кључне компоненте природног система и његов витални допринос добробити људи.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО), у јуну 2013. године, једногласно је подржала Свјетски дан земљишта и затражила званично усвајање на 68. Генералној скупштини УН-а. У децембру 2013. године, 68. Генерална скупштина УН прогласила је 5. децембар за Свјетски дан земљишта.