Глобалне температуре и ниво мора у свијету расту. Низијски приморски градови већ се суочавају са разорним поплавама и раде на изналажењу креативних рјешења за борбу против растућих плима и осека.

Неки градови тону усљед повећања нивоа мора уз њихове обале, док други тону због прекомјерног пумпања подземне воде што ствара промјену притиска и запремине због које тло тоне.

 

Ово је 11 градова који тону и којима пријети опасност од нестанка.

 

 1. Џакарта, Индонезија

Јакарта тоне до 6,7 инча (~ 17 cm) годишње због прекомјерног пумпања подземне воде (што ствара промјену притиска и запремине због које тло тоне). Велики дио града могао би бити под водом до 2050. године.

Индонежанска влада недавно је одобрила план за премјештање главног града за 100 миља (~ 160 km) од тренутне локације на острву Јава како би заштитила својих 10 милиона становника од нових поплава. Премјештање би трајало око 10 година и коштало би 33 милијарде долара.

 

 1. Лагос, Нигерија

Ниска обала Лагоса и даље еродира, а растући ниво мора изазван глобалним загријавањем доводе највећи афрички град у опасност од поплава.

Студија Универзитета у Плимуту из 2012. године открила је да би пораст нивоа мора за три до девет стопа (~ 91‒274 cm) „имао катастрофалан ефекат на људске активности у овим регионима“. Очекује се да ће глобални ниво мора порасти 6,6 стопа (~ 200 cm) до краја овог вијека.

 

 1. Хјустон, Тексас, САД

Дијелови Хјустона тону брзином од 2 инча (~ 5 cm) годишње због прекомјерног пумпања подземне воде.

Што више Хјустон тоне, утолико постаје рањивији на све чешће катастрофе попут урагана Харви, који је оштетио готово 135.000 домова и раселио око 30.000 људи.

 

 1. Дака, Бангладеш

Бангладеш производи 0,3 % емисија које доприносе климатским промјенама, али је земља која се суочава са неким од највећих посљедица пораста нивоа мора.

Океани би могли да поплаве 17 % Бангладеша и раселе око 18 милиона његових грађана до 2050. године.

 

 1. Венеција, Италија

Венеција тоне по стопи од 0,08 инча (0,2 cm) сваке године.

Италија је 2003. године започела изградњу препреке за одбрану од поплава која се састојала од 78 капија на њена три улаза. Преграда је требало да буде завршена 2011. године, али вјероватно неће бити спремна до 2022. године.

Када је серија олуја погодила Венецију 2018. године, пројекат вриједан 6,5 милијарди долара још није био завршен. Поплаве су биле најгоре у посљедњих десет година.

 

 1. Вирџинија Бич, Вирџинија, САД

Вирџинија Бич има једну од најбржих стопа пораста нивоа мора на источној обали САД, узимајући у обзир и пораст нивоа воде и понирање копна.

Национална управа за океане и атмосферу САД процјењује да би Вирџинија Бич могла да доживи пораст нивоа мора од скоро 12 стопа (~ 366 cm) до 2100. године.

 

 1. Бангкок, Тајланд

Бангкок тоне по стопи већој од 1 cm годишње и могао би бити испод нивоа мора до 2030. године.

Да би помогла у спречавању поплава, посебно током љетње кишне сезоне на Тајланду, архитектонска фирма изградила је парк од 11 хектара који може да прими до 1 милион галона кишнице под називом Парк стогодишњице универзитета Чулалонгкорн.

 

 1. Њу Орлеанс, Луизијана, САД

Дијелови Њу Орлеанса тону 2 cm годишње и могли би бити под водом до 2100. године, према студији НАСА из 2016. године.

Неки дијелови Њу Орлеанса су и 15 стопа (~ 457 cm) испод нивоа мора, а његов положај на делти ријеке повећава његову изложеност порасту нивоа мора и поплавама.

 

 1. Ротердам, Холандија

Око 90 % града Ротердама је испод нивоа мора. Како се ниво океана повећава, ризик од поплаве расте.

Као и стогодишњи парк Универзитета Чулалонгкорн у Бангкоку, Холанђани су изградили „водене паркове“ који служе као резервоари за ниво воде који расте у пројекту названом „Room for the River“, и као огромне баријере за олујне ударе.

 

 1. Александрија, Египат

Александријске плаже нестају како ниво мора наставља да расте. Према НПР-у, Средоземно море би до 2100. године могло досегнути висину од 2 метра.

 

 1. Мајами, Флорида, САД

Ниво мора у Мајамију расте већим брзинама него у другим дијеловима свијета, што резултира поплавама, контаминираном пијаћом водом и великом штетом на домовима и путевима. Град ће ускоро можда морати да подигне своје структуре да би остао изнад воде.

 

Извор: World Economic Forum

 

 

World Economic Forum  да буде линк на