Шуме су плућа наше планете, каже популарна изрека.

Из атмосфере извлаче угљен-диоксид, складиште га за изградњу грана и стабала и при томе ослобађају кисеоник.

Док научници и инжењери раде на технолошким рјешењима за хватање и складиштење угљеника из људских активности, наше шуме складиште чак 45 % цјелокупног угљеника на копну.

Па ипак, баш када нам треба више дрвећа за смањење емисије гасова стаклене баште, нови извјештај Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (UN FAO) открива да је свијет од 1990. године изгубио 178 милиона хектара шуме.

Добра вијест је да, иако су губици и даље високи, подаци указују на смањење нето губитка шума ‒ равнотежу између сјече шума и природног ширења или садње шума. Нови подаци показују да су нето губици шума успорени од 1990-их.

Док је UN FAO деведесетих година биљежио годишњи нето губитак од 7,8 милиона хектара годишње, стопа изгубљених шума пала је на 4,7 милиона хектара током протекле деценије.

Највећи губици забиљежени су у Африци и Јужној Америци (са побољшањем у Јужној Америци у посљедњих 10 година). Азија је била регион који је остварио највеће нето добитке, а пратила ју је Европа.

 

Више од половине (54 %) свих глобалних шума налази се у само пет земаља: Русији, Бразилу, Канади, САД-у и Кини.

Усклађивање климатских и здравствених користи са економским потребама може бити изазов. На примјер, илегална сјеча шуме и уклањање шума за друге врсте пољопривреде угрожавају шумске ресурсе. Само у 2018. години Русија је изгубила 5,6 милиона хектара шумског покривача, а Бразил скоро три милиона. Канада и САД изгубиле су по око 2,1 милион, а Кина преко пола милиона хектара шумског покривача.

Према истраживањима, пошумљавање би могло смањити емисију угљеника за четвртину.

Извор: FAO. (2020). Global Forest Resources Assessment 2020 – Key Findings. https://doi.org/10.4060/ca8753en; World Economic Forum

FAO. (2020). Global Forest Resources Assessment 2020 – Key Findings. https://doi.org/10.4060/ca8753en