Свечано обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у организацији Студијског програма географија и Географског друштва Републике Српске  одржано је 14. септембра у амфитеатру Природно-математичког факултета Унивезитета у Бањој Луци.

Географска наука је дала велики допринос  дефинисању граница српског националног простора и одбрани идентитета у тешким периодима историјско-географског развоја. У савременим геополитичким односима и процесима политичке, економске и културне глобализације свијета географско образовање чини основу познавања националног геопростора, његовог потенцијала, очувања и промоције културног идентитета као и одређења мјеста и улоге у савременом друштву.

Полазећи од задатака географске науке  у националном образовању и развоју  професори  Студијског програма географија ПМФ-а одржали су неколико предавања дајући симболици националном празника суштински значај кроз наведене геопросторне чињенице и изазове: (Република Српска и мултиполарни свијет-геополитичке перспективе; Српски национални идентитет; Демографски процеси у српском етничком простору; Природно насљеђе као идентитетски маркери; Културно насљеђе у функцији очувања идентитета и Планирање, уређење и заштита простора Републике Српске).

Наведене теме представљају суштинско сучељавање науке  и изазова  друштвене праксе. Излагања су покренула конструктивну дискусију и размјену мишљења учесника у духу потребе институционалног повезивања и дјеловања у интерсу националног развоја.

  Обиљежавању националног празника присустовали су: генерални конзул Републике Србије у  РС Милош Вујић и конзул Александар Суботић,  из Кабинета предсједника Републике Срске – Огњен Тадић и Марко Перић, представник АНУРС-а академик Ново Пржуљ,  Универзитета у Бањој Луци – проф. др Александар Остојић проректор за научно-истраживачки рад и проф. др Милица Балабан проректор за међународну сарадњу, професори Уралског државног Универзитета из Јекатеринбурга (Руска Федерација) Алексеј Клунев и Евгенија Сабурова, Руског дома у Београду  Греорги Енгелхардт, представници Министарства просвјете и културе, Републичког педагошког завода, Завода за заштиту природног и културног насљеђа, Омбуцмана за дјецу, Борачке организације РС, Републичког хидрометеоролошког завода, професори и ученици средњих и основних школа.

Представници Уралског државног Универзитета, Студијског програма географија ПМФ-а и Географског друштва Републике Српске дохговорили су сарадњу у области размјене студената и публиковања научних радова.ђ

  У периоду од 18 – 22. септембра 2023. г. на ПМФ-у ће бити  одржано неколико едукативних   радионица за ученике основних школа на тему  „Географске основе идентитета Републике Српске“ као и друге активности у циљу упознавања и промоције геопотенцијала и идентитета Републике Српске.