Данас, 02. 11. 2020. године, навршава се 20 година од доласка прве посаде на Међународну свемирску станицу (позната као Експедиција 1).

Од тада је на Међународној свемирској станици увијек било неколико људи који живе и раде у орбити (што означава 20 година сталног присуства људи у свемиру).

У оквиру Експедиције 1, посада од три астронаута лансирана је до свемирске станице 31. октобра 2000. године на броду руске ракете Сојуз. На лету су била два руска космонаута ‒ Јуриј Гиџенко и Сергеј Крикалев ‒ и NASA астронаут Бил Шеферд, који су пристали на Међународну свемирску станицу два дана касније, 2. новембра.

Током те двије деценије, станица је угостила 240 чланова посаде из 19 држава свијета и 3000 научних експеримената.

Извор: NASA

Током 20 година астронаути на Међународној свемирској станици спроводили су научна истраживања на начин који се не може учинити нигдје другдје. Свемирска станица која кружи око 250 миља изнад наше планете једина је лабораторија доступна за дуготрајна истраживања микрогравитације.

На страници NASA погледајте 20 научних и технолошких достигнућа која су постигнута као резултат научног рада на свемирској станици.

Извор: NASA