Овог мјесеца обиљежава се 15 година од урагана Вилма. Вилма је оборила рекорд као ураган у којем је забиљежен најнижи притисак у центру у Атлантику. Такође, била је један од три урагана 5. категорије који су погодили САД у сезони урагана 2005. године, што је без преседана у једној сезони.

У сезони урагана 2005. године било је рекордних 27 именованих олуја, од чега 14 урагана (што je премашило рекорд од 12 урагана из 1969. године), а 7 снажних урагана. Од 7 снажних урагана, три су достигла статус 5. категорије, а четврти је достигао највећу могућу брзину вјетра у 4. категорији Сафир-Симпсонове скале.

Три урагана 5. категорије формирана током сезоне 2005. године (Катрина, Рита и Вилма)  највише је урагана 5. категорије забиљежено у једној сезони, чиме је оборен стари рекорд од два урагана 5. категорије постављен 1960. и 1961. године.

Сезона је била изузетна по раном почетку и броју олуја, као и интензитету урагана, укључујући и најинтензивнији ураган забиљежен у Атлантику.

Многи рекорди оборени су током сезоне.

У августу развио се ураган Катрина, једна је од најскупљих и најразорнијих олуја у историји САД. У једној фази ураган 5. категорије, Катрина је на крају погодила Луизијану и Мисисипи као ураган 3. категорије. Притисак у центру урагана пао је на 902 милибара, а при удару у обалу износио је 920 милибара. Иако се губитак људских живота није приближио броју страдалих у урагану Галвестон из 1900. године (6.000‒12.000 смртних случајева), Катрина  је ипак је проузроковала више од 1.300 смртних случајева и вјероватно је коштала више од 100 милијарди долара ‒ далеко највећи трошак због било ког урагана у историји.

У септембру се развио други ураган 5. категорије ове сезоне ‒ ураган Рита (најнижа вриједност притиска у центру урагана износила је 897 милибара). Погодио је Флорида Киз, a затим и гранично подручје Тексаса и Луизијане, што је изазвало масовне евакуације дуж обале Мексичког залива и нанијело велику штету у дијеловима југозападне Луизијане, само неколико недјеља након што је Катрина погодила државу.

Октобар је произвео неке необичне тропске активности и најинтензивнији ураган забиљежен у Атлантику. Шест именованих олуја насталих током мјесеца довело је до проширења система именовања на грчку абецеду. По први пут од успостављања конвенције о именовању урагана и тропских олуја, морала се користити грчка абецеда. Други пут у историји грчка абецеда ће се користити у 2020. години (https://www.gdrsbl.org/sezona-uragana-na-atlantiku-2020-skoro-iscrpila-redovnu-listu-imena-oluja/).

Ураган Вилма, који се развио у октобру, ушао је у књиге рекорда као ураган са најнижим притиском у центру забиљеженим у Атлантику (882 милибара), надмашивши ураган Гилберт из 1988. године (888 милибара). У једној фази ураган 5. категорије, Вилма је произвела више од 150 mm кише док се кретала преко полуострва Јукатан, а затим се окренула према сјевероистоку и на крају погодила Флориду као олуја 3. категорије.

Ураган Винс био је необичан по својој путањи и локацији. Винс се развио као ураган у источном Атлантику и кретао се према сјевероистоку, пролазећи сјеверозападно од острва Мадеира. Слабећи, на крају је погодио обалу Шпаније као тропска олуја. То је први познати случај тропског циклона који је погодио Шпанију.

Епсилон који је 2. децембра постао ураган био је тек 6. забиљежени ураган у децембру.

Више детаља о свих 27 именованих тропских олуја у Атлантику у 2005. години можете прочитати ОВДЈЕ.

Извор: NOAA