У суботу, 9. маја 2020. године, обиљежава се Свјетски дан птица селица (World Migratory Bird Day). Ова глобална кампања посвећена је подизању свијести о птицама селицама и о потреби за међународном сарадњом у циљу њихове заштите.

Сваке године Свјетски дан птица селица представља годишњу тему чији је циљ подизање свијести о проблемима који се тичу птица селица и инспирисање људи и организација широм свијета да предузму мјере за њихово очување.

Овогодишња тема „Птице повезују наш свијет“ („Birds Connect Our World“) изабрана је да укаже на важност очувања и обнављања еколошке повезаности и цјеловитости екосистема који подржавају природне циклусе који су неопходни за опстанак и добробит птица селица. Темом се такође наглашава чињеница да су птице селице дио нашег природног насљеђа и зависе од мреже станишта дуж њихових миграционих рута за узгој, храњење, одмарање и презимљавање.

Прошлогодишња тема „Заштитимо птице: Буди рјешење за загађење пластиком!“ („Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution!“) имала је за циљ да скрене пажњу на негативан утицај загађења пластиком на птице селице и њихова станишта.

Свјетски дан птица селица обиљежава се од 2006. године два пута годишње, друге суботе у мају и октобру, у циљу подизање свијести јавности о потреби заштите птица селица и њихових станишта.

Иницијатива за обиљежавање покренута је под покровитељством Конвенције о заштити миграторних врста дивљих животиња и међународног Споразума о заштити афричко-евроазијских миграторних птица мочварица.

Више детаља потражите на интернет страници Свјетског дана птица селица:

https://www.worldmigratorybirdday.org/.