Свjетска туристичка организација (UNWTO) прогласила је 2020. годину годином туризма и руралног развоја. То је и тема овогодишњег Свјетског дана туризма, који се ове године обиљежава 40 пут.

Свјетски дан туризма, који се сваке године обиљежава 27. септембра, унапређује свијест о социјалној, културној, политичкој и економској вриједности туризма и доприносу који сектор може дати у постизању циљева одрживог развоја.

Туризам и рурални развој“ слави јединствену способност сектора  туризма да покреће економски развој и пружа могућности за напредовање подручјима изван великих градова, укључујући оне заједнице које би иначе заостајале у развоју. Свјетски дан туризма 2020. такође наглашава важну улогу коју туризам игра у очувању и промоцији културе и насљеђа широм свијета.

Туризам и рурални развој“ важнији су него икад сада када се глобални туристички сектор суочава са пандемијом COVID-19. Туризам у руралним областима нуди важне могућности за опоравак, па је кључно пружање подршке сеоским заједницама суоченим са економским и социјалним утицајима пандемије.

Туризам је спас за многе сеоске заједнице, посебно у земљама у развоју. Према сценаријима Свjетске туристичке организације о утицају COVID-19, међународни доласци туриста могли би пасти између 60% и 80% у 2020. години. То ће имати огроман утицај на живот и пословање.

Свjетска туристичка организација предвиђа да ће се домаћи туризам опоравити прије него међународни. Ако се добро њиме управља, руралне заједнице би могле имати користи од тога.

 

Извор: https://www.unwto.org/world-tourism-day-2020